Моя земля - моє Полісся Живи у ритмі Полісся!

замовити дзвінок

СЕРПНЕВІ СВЯТА. ДЕНЬ ПРОРОКА БОЖОГО ІЛЛІ

05 серпня 2017 1

Надворі серпень. Жнива. Пора гаряча в прямому й переносному значенні. Вона багата не лише врожаями, трудоднями, але й святковими днями, що вже відносяться до осіннього календаря. Так 1 серпня – Мокрини. За народною уявою й віруваннями – це останній день літа. Існує приповідка: «Свята Мокрина осінь приносить». Колись господарі в цей день примічали погоду. Існувало вірування, що яка погода на Мокрини, така й буде осінь. Отож, ми, напевне, вже можемо радіти, якщо прогноз справдиться. Але у Бога все, як мовиться,заплановано інакше. Бо вже 2 серпня – день пророка Божого Іллі, коли погода може змінитися. У церквах вже моляться за дощ після спекотних жнив. Хоча цього літа опадів було достатньо, тому й спека не така надокучлива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЙОГО ПОКЛИКАННЯ – СЛУЖІННЯ БОГУ І ЛЮДЯМ!


Отож, хто такий Ілля в уяві наших пращурів?

Перші свідчення про нього – у народній міфології. За твердженням дослідників української міфології – Ілля є наступником громовика Перуна. І з ним пов'язані численні вірування.

Грім гримить,то Ілля по небесному мосту в огненній колісниці їде.

До Іллі хмари ходять за вітром,а після Іллі – проти вітру.

А в нас на Поліссі казали:

До Іллі можна було купатися у водоймах, а після нього – зась! Русалки повертаються до води.

Існували й народні легенди, які з'явилися вже з прийняттям християнства. В одній з таких мовиться:

Коли біси повстали проти Бога, то Господь наказав Іллі прогнати нечисту силу з неба. З того часу Ілля ганяється за бісами і пускає в них вогненні стріли: громи й блискавиці.

Але як Ілля потрапив на небо? А про це вже повідомляє Святе Письмо.

Пророк Ілля жив за найбільш нечестивого царя Ахава, котрий поклонявся ідолу Ваалу (Сонцю) і змушував до того народ. Ілля ж довгий час проповідував у тому царстві про Бога й вмовляв царя і народ повірити у Господа. Після трирічного голоду та посухи Ілля надумав ще раз переконати царя у силі і честі Божій, запропонувавши царю принести жертву Ваалу, а сам – Господу. Але вогню не розкладати. Хто пошле з неба вогонь на жертву, той і є істинний Бог. Усі погодилися. Тобто він умів переконувати людей.

Першими принесли жертву Ваалові царські жерці, але відповіді з неба так і не дочекалися. А от молитву Іллі Господь почув і послав вогонь. А згодом і дощ. Після чого багато й повірило в Ісуса, але не всі. Тим часом Ілля знищив усіх пророків Ваалових.

Незважаючи на чудеса, Ілля був переслідуваний царицею за знищення ідольських капищ і змушений був переховуватися у пустелі.

Він вважав, що його могли вбити за віру Христову. І занепав духом. Але Господь його підбадьорив, з'явившись, коли Ілля ночував у печері гори… ХОРИВ!!!

Явлення Господа показало Іллі, що Господь не лише грізний суддя, але й милостивий, добрий. Це явлення також прообразувало собою пришестя на землю Ісуса Христа. Господь прийшов на землю не лише для того, щоб карати, але й щоб милувати і рятувати людей. Згодом про це й проповідував Ілля. За вказівкою Божою, він отримав учня і наступника Єлисея, теж згодом пророка Божого. А сам за всі свої праведні діла, служіння одному Богу-Іісусу Христу, був вознесений на небо – ЖИВИМ! Так твердить Святе Письмо.

Тому саме з Біблії ми достовірно дізнаємося – хто такий Ілля? І чому він пророк Божий? І чому ми прославляємо цього Божого чоловіка у численних храмах, що побудовані по всьому світу. Та й і в нас на Україні. І в нашому районі теж.

В одному з таких я побувала- Свято-Іллінському храмі села Залужжя. Адже саме 2 серпня у залужан храмове свято. Вже опів на десяту біля храму відбувався святковий молебень з водоосвяченнням. Час від часу прибували прихожани з різних сіл району. І хоч на дворі майже – 42, це не стало на заваді залужанам та їх гостям помолитися святому. Святкова літургія минула на одному диханні, бо службу Божу відправляла немала кількість священнослужителів. Але особливої поваги і подяки заслуговує хор с.Залужжя. Які голоси, які співи! Заслуга в цьому і регента і настоятеля. Відчувається постійне навчання духовному співу і молитві. Адже вони співають не гірше академічних хорів у великих соборах. А, можливо, й краще, як на мене. Тільки, як завжди, одне «але»: не всі ми можемо вистояти службу мовчки у церкві. Такий вже наш людський фактор. І це відноситься не до Залужжя, а й до прихожан в кожному храмі. І все ж тиша настала,коли залунав духовний спів великого й чудового колективу. І далі тривала вже всю службу.

За тим був хресний хід навколо храму зі святими іконами, приклонитися до яких міг кожен.

І це у Залужжі відбувається щорічно. Напевне, тільки тут, і ніде інше. Насамкінець – напутні слова вітань від настоятелів і традиційні "Многії літа" всім, хто долучився до священнодійства. Та попри ті невеличкі нюанси, свято відбулося. З тим я і повернулася додому. А на господарів чекали і вуличні розваги, і святковий концерт, спортивні змагання і караоке. А для найменших-атракціони й солодощі. Ось так святкувало першу частину дня Залужжя...

Тетяна Васькевич





переглядів: 816

оцінити:

  • ПОДІЛИТИСЬ:

Стрічка новин

коментування дозволено лише для зареєстрованих користувачів
Коментарі (1)
09-08-2017 18:52:06

ан

а чи така церква співає :ЗА УКРАЇНУ ,ЗА ЇЇ ВОЛЮ,ЗА ЧЕСТЬ ,ЗА СЛАВУ, ЗА НАРОД?????????

оцінити:

1 0

залишилися питання
ми зателефонуємо вам

...
...

Треба щось швидко продати?
Додавайте безкоштовно своє оголошення на «Полісся барахолка» та знаходьте покупців своїх товарів!